ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ

The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art. Leonardo Da Vinci

Γνωρίζοντας πως ο άνθρωπος μέσω της εξέλιξης κατάφερε να περπατάει με τα 2 άκρα αντί για τα 4 και γνωρίζοντας τους νόμους της βαρύτητας και της μηχανικής γίνεται εύκολα κατανοητό ότι:

  1. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα θηλαστικά πολύ περισσότερα φορτία δέχονται οι περιοχές τις κατώτερης σπονδυλικής στήλης,της λεκάνης/πυελικού δακτυλίου και των κάτω άκρων σε σχέση με τον κορμό και τα άνω άκρα.
  2. Πολύ σημαντικότερες είναι οι συνέπειες τραυματισμού στα κάτω άκρα τη λεκάνη και την κατώτερη οσφυική μοίρα καθώς καθιστούν δυσχερή της διαδικασία της βάδισης και κατ’επεκταση δυσκολεύουν/καταργούν τη δυνατότητα της αυτοεξυπηρέτησης.

Όπως περιγράφει ο Da Vinci παραπάνω εξερευνώντας το κάτω άκρο μπορούμε να βρούμε εντυπωσιακά ευρήματα από την εμβρυολογία του μέχρι και την εμβιομηχανική του. Στην Mourikis Orthopaedics προσπαθούμε όπως σε όλες τις άλλες νοσολογικές ενότητες να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και να τη θεραπεύσουμε ενώ παράλληλα ανακουφίζουμε τον ασθενή από τα συμπτώματα του με κυριότερο πάντοτε τον ΠΟΝΟ. Οι συχνότερες παθήσεις των κάτω άκρων είναι οι εξής:

  • Οστεοαρθρίτιδα/οστεοαρθροπάθειες, με συχνότερες του ισχίου,γόνατος αλλά και σε μετατραυματικό πλαίσια της ποδοκνημικής ή/και μικρότερων αρθρώσεων- Αντιμετώπιση ως επί το πλείστον χειρουργική με ολική αρθροπλαστική.
  • Κατάγματα. Ίσως τα συχνότερα κατάγματα που συναντάμε στην Ορθοπαιδική με κυρίαρχα: Ισχίου(Υποκεφαλικά/Διατροχαντήρια), ποδοκνημικής(Σφυρών), κνημιαίου πλατώ και επιγονατίδας. Κυριάρχη θέση έχει η χειρουργική αντιμετώπιση των Καταγμάτων με ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση με ορθοπαιδικά υλικά(πλάκα,ήλους,βίδες).
  • Αθλητικές κακώσεις, με συχνότερες τη Ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου του γόνατος, τη ρήξη μηνίσκου του γόνατος, το σύνδρομο πρόσκρουσης μεταξύ κοτύλης/μηριαίου, το διάστρεμμα ποδοκνημικής, τις ρήξεις τενόντων με κυριότερο τον αχίλλειο τένοντα. Αντιμετώπιση ως επί το πλείστον αρθροσκοπική και ελάχιστα επεμβατική.
  • Σύνδρομα παγίδευσης νεύρων, κατ αναλογία με το άνω άκρο- Αντιμετώπιση ανοιχτά με αποσυμπίεση νεύρων ή όταν καθίσταται εφικτό αρθροσκοπικά.
  • Διάφορες παθήσεις άκρου ποδός: Πελματιαία απονευρωσίτιδα, Κότσι(Βλαισός Μέγας Δάκτυλος), Οστεοχόνδρινες βλάβες αστραγάλου, ανεπάρκεια οπίσθιου κνημιαίου τένοντα. Η θεραπεία αναλόγως του αιτίου είναι Είτε Χειρουργική(+/-αρθροσκόπηση) είτε συντηρητική.
  • Ρευματολογικές/Νευρολογικές παθήσεις.
  • ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΥΟΠΕΡΙΤΟΝΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ.

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί πάντοτε ο αποκλεισμός της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης  από την αυχενική αλλά κυρίως τη θωρακική και οσφυοιερή μοίρα και ο έλεγχος βατότητας του αγγειακού δικτύου(φλεβικού και αρτηριακού του κάτω άκρου) καθώς πολλές φορές ο ΠΟΝΟΣ που βιώνουμε μπορεί να είναι αντανακλαστικός και η πραγματική ρίζα να βρίσκεται σε νευρικές,μυικές και αγγειακές δομές της Οσφυοιερής-Πυελικής και γλουτιαίας ανατομικής ζώνης.

Μια λεπτομερής κλινική εξέταση με έμφαση στη ύπαρξη νευρολογικών σημείων και ο απαραίτητος απεικονιστικός και εργαστηριακός έλεγχος θα μας προσανατολίσει στη σωστή διάγνωση και μόνο τότε θα συζητηθούν οι θεραπευτικές επιλογές ,πάντοτε με γνώμονα τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του καθενός ξεχωριστά.

87878787887